News
Važni događaji

Regionalna konferencija 'Društveno uključivi gradovi'

Važni događaji

Unutar Programa urbanog partnerstva II,  MAP je u suradnji s GONG-om sudjelovao u analizi i unaprjeđenju praksi uključivanja građana u procese odlučivanja u Gradu Karlovcu

Kao dio Programa za urbano partnerstvo II, kojeg financiraju austrijsko Federalno ministarstvo financija i Svjetska banka, 27.-28. ožujka 2017. sudjelovali smo na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji održanoj u Zagrebu, koja je obilježila službeni kraj inicijative za povećanje društvene odgovornosti i uključivanja građana u procese odlučivanja na lokalnim razinama. 

Konferencija je okupila 80-ak lokalnih dužnosnika, predstavnika udruga gradova i drugih organizacija civilnog društva iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. 

U sklopu programa, u Republici Hrvatskoj je MAP u suradnji s GONG-om radio na analizi i unaprjeđenju praksi uključivanja građana u procese odlučivanja u Gradu Karlovcu, a preporuke proizašle iz istraživanja pretočene su u Akcijski plan povećanja društvene odgovornosti i uključivanja građana u procese donošenja odluka u Gradu Karlovcu, kojeg je Gradsko vijeće Grada Karlovca usvojilo na sjednici 28. ožujka 2017. godine. 

Osim prilike za razmjenu ostvarenih rezultata unutar programa, sudionici konferencije imali su prilike upoznati i druge prakse iz regije i šire usmjerene na unaprjeđenje praksi uključivog odlučivanja i inovativnih upravljačkih mehanizama, uključujući upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) za integriranje građana u proces javnog odlučivanja.